U.S. SMALL BUSINESS ADMINISTRATION
\)\"ASHIT\-GTON, D.C 20416

November 5, 2012

The Honorable Adam Smith

Member, U.S. House of Representatives
2209 Pacific Avenue, Suite B

Tacoma, Washington 98402

Dear Representative Smith:

Thank you for your recent request for clarification on the leave policy for temporary, full-time
employees in the U.S. Small Business Administration (SBA) Office of Disaster Assistance
(ODA). Specifically, you asked about what happens to any outstanding or accrued leave when
these employees complete their service You may be using temporary, full-time employees to
describe ODA employees in one of three categories.

The first category is employees on appointments not-to-exceed one year or less who work on a
full-time work schedule during that appointment. Any annual leave accumulated by this type of
employee would receive a lump sum payment when they leave our rolls due to their appointment
ending, lack of work, budget reasons, etc. (See 5 Code Federal Regulation (CFR) 550.1203 (a)).
Note that lump sum payments are not made for sick leave in an employee’s account regardless of
type of appointment; i.e. permanent, term, temporary, etc. Sick leave is banked in the employees
leave account until it can be restored and used in the future.

The second group of our employees that you may consider as temporary, full-time are actually
employees who were hired as term intermittent employees. Even though these employees are
hired to work on an intermittent schedule, sometimes due to an increase in workload or disaster
activity, management needs the employee to work for an extended period of time. Per 5 CFR
340.403, “When an agency is able to schedule work in advance on a regular basis, it has an
obligation to document the change in work schedule from intermittent to part-time or full-
time...” We have determined that if management fully expects the employee to be needed full-
time for at least four full pay periods, then the work schedule should be changed to full-time.
Once the employee is no longer needed to work on a regular basis, the work schedule will be
returned to intermittent. The conditions surrounding the change in work schedule from
intermittent to full-time is also outlined in the employment agreement signed by the intermittent
employees. Since intermittent employees are not eligible to accrue or use leave, and it is
uncertain when or if the employee will return to a full-time schedule in the future; these
employees receive a lump-sum payment for any accumulated annual leave when returned to the
intermittent schedule. Issuing a lump sum payment in these cases is supported by 5 CFR
550.1203(i) and Comptroller General Decisions.
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The third group of employees to which you may be referring is term seasonal employees. These
employees are expected to work at least six months in the year; their appointments may be
extended up to a total of 4 years; and they are placed in and out of pay status depending on
workload/disaster activity. Per the Office of Personnel Management’s interpretation of 5 USC
§6302(a), when management determines a date that the employee will be placed in nonpay
because there is no more work for the employee to perform, the employee is no longer eligible to
take leave after that date. Unfortunately, this means that many of our term seasonal employees
may only have a few opportunities during their appointment to take annual leave since they are
needeéd to work when deployed to assist with disaster activity.

We appreciate your support of the SBA Disaster Assistance Program. If you and your staff have
any additional questions, please contact our Office of Congressional and Legislative Affairs at
(202) 205-6700.

Sincerely,

& Wrew

James E. Rivera
Associate Administrator
for Disaster Assistance



